Rasinfo

RASINFORMATIE


De Pyreneese Herder (Berger des Pyrénées) ook wel onjuist Labrit genaamd, is het kleinste ras van de franse herdershonden. Zijn temperament, uiterlijk en morfologie zijn nauw verbonden met zijn oorspronkelijke biotoop....de Pyreneese bergen: de wilde natuur in de hoge pyreneese valleien hebben deze hond gemaakt tot wat hij is....om het rasbeeld te begrijpen mag men dit nooit vergeten!!


Gekenmerkt door een grote levendigheid en een uiterst intuitieve intelligentie, was en is deze hond nog altijd werkzaam als kuddegeleider. Hij is langharig of halflangharig, het hoofd steeds weinig behaard en de ogen altijd zichtbaar; de vacht, droog op de schouders en meer wollig op de achterhand, is zeer beschermend tegen het ruwe en harde klimaat van het hooggebergte.


Als kleuren zijn toegelaten: alle schakeringen grijs en fauve, gestroomde vachten(grijs/fauve) en meer zeldzaam de zwarte en harlekijnkleurige honden (zwart/grijs gevlekt). Er bestaat tevens een variëteit met meer kortharige vacht, genaamd 'à face rase', d.w.z. met kortharig hoofd (de haren op de kop zijn kort). Deze variëteit is meer zeldzaam.


Het is een uitzonderlijke hond, sensitief en veeleisend; van nature sportief maar ook zeer gehecht aan zijn baasjes. Het is geen appartementshond, hij verdraagt het moeilijk om het hele jaar door alleen in een kleine tuin te verblijven.


Onze herdershond heeft grote behoefte aan gras en verse lucht!! Hij is zeer gevoelig en zoekt boven alles de aanwezigheid van zijn meester: hij zal gelukkig zijn als men zich met hem bezig houdt! Men kan hem overal meenemen, op voorwaarde dat men heeft gezorgd voor een consequente opvoeding en een goede socialisatie.


Tegenover vreemde mensen is hij soms wantrouwig daarom dient men hem van jongs af aan veelvuldig in kontakt te laten komen met alle soorten situaties en mensen zodat hij sociaal en evenwichtig wordt! Onze pyreneëer blaft gemakkelijk, hij is zeer waakzaam en kan moeilijk zijn als zijn vitaliteit en intelligentie niet krijgen wat ze nodig hebben: verse lucht, beweging en uitdaging!


Deze korte rasbeschrijving is te algemeen om iedere hond van het ras te beschrijven: er zijn soms wat minder temperamentvolle herders en andere zijn echte kleine 'bommetjes'. Nochtans moet u weten dat alle Pyreneese Herders karakter en temperament tonen, uiterst levenslustig zijn en dat ze er vooral van houden hun baasjes plezier te doen: deze hond van kleine gestalte is niet geschikt voor 'pantoffelmensen'!!


De club raadt u aan zich bij serieuze liefhebberfokkers te melden, die met passie over hun honden kunnen praten en die u kunnen adviseren voor èn na de aanschaf van een herdershondpup. Een goede fokker hecht veel waarde aan zijn faam!!


In de C.L.P.H. zijn vele fokkers uit België aangesloten, maar ook ruim uit het buitenland (Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland, Oostenrijk, USA). Al deze fokkers zijn echte liefhebbers van het ras!


Zij plaatsen kwaliteit en rastype boven alle rentabiliteit! Hun uw vertrouwen schenken is de beste garantie voor u om een goed getypeerde pup aan te schaffen met een echt pyrenees temperament.